Fjärilar/ butterflies

Mina favoritinsekter är tveklöst fjärilar. Så graciösa och med en fascinerande förvandling från larv via puppa till färdig fjäril. De är inte lätta att fånga på bild då de ofta fladdrar från blomma till blomma och när de väl vilar så är dessutom vingarna oftast hopfällda.

My favourite insects are definately butterflies. So graceful and with a fascinating transformation from larv to completed butterfly. They are not easy to catch on picture and when they finally settle on a flower their wings are often closed.

Påfågelsöga

Fantastiskt vacker påfågelsöga vilande sina vingar på höstanemonens blad! Vingbredden är 54- 59 mm.

Påfågelsögon med hopslagna vingar, vilken skillnad!

Parlemorfjäril

Pärlemorfjäril

 

.Nässelfjäril

Jag blev extra glad när den här vackra nässelfjärilen visade upp sina färgglada vingar.

Rapsfjäril

Rapsfjäril
Kålfjäril
Kålfjäril

 

luktgräsfjäril

Luktgräsfjäril ovanifrån...

... och från sidan.
Sorgmantel
Den här vackra fjärilen är en sorgmantel. Jag såg en 2002 snabbt flygande över tomten utan möjlighet att fota den. I mars 2003 så hade jag turen att se ett övervintrande exemplar som satt i vårsolen och värmde sig. Den var kvar även efter att jag hämtat min kamera, fantastisk! Precis när jag fotat klart så flög den iväg! Denna fjäril är stor med en vingbredd på ca. 61- 77 mm. Den syns sällan på blommor utan föredrar trädsav och rutten frukt!
Vinbärsfux
En av 2004 års sällsynt riktigt varma sommardagar i slutet av juli fick jag syn på den här intressanta fjärilen i trädgården. Vinbärsfuks är dess namn och det är en medelstor fjäril med en vingbredd på 42- 47 mm. På undersidan av vingen syns en C formad vit fläck därav det latinska namnet Polygonia c- album.
Larven liknar fågelspillning!
Denna spännande fjäril kom som en skänk från ovan en varm sommardag 2006! Fantastiskt vacker med sitt blåa skimmer. Den fanns inte med i mina fjärilsböcker men efter en del sökande på nätet hittade jag dess namn, aspfjäril.

Det här är en av europas största dagfjärilar. Just detta exemplar var ca. 7 cm. i vingbredd! Aspfjärilen är ganska sällsynt och den flyger ofta högt uppe i träden.
Allmän blåvinge
Allmän blåvinge från sidan....
Allmän blåvinge
....och ovanifrån. Det är en liten fjäril med en vingbredd på 23- 27 mm. Intressant är att fjärilens larver lever tillsammans med myror. Larverna skyddas av myror mot angrepp av steklar när de äter av blommor. Som belöning avsöndrar larverna en söt vätska som myrorna tycker om.
 
Storfläckig pärlemorfjäril
Silverstreckad pärlemorfjäril, Argynnis paphia, på syrenbudlejan. Fjärilen är stor med en vingbredd på 65- 80 mm.
Pärlemorfjäril solar i trädgården sommaren 2006.
 

På den grekiska ön Kreta fick jag en skymt av denna otroliga skönhet en het sommardag 2008. Fotot jag då hann ta blev inte det bästa, fjärilen var dessutom lite skadad på ena vingen, och jag bestämde mig för att gå tillbaka och leta efter den på samma ställe någon dag senare. Fick även då se den men då högre upp i palmerna och utan möjlighet att få till en bild. Väl tillbaka i hotellets solstekta trädgård så kom ett perfekt exemplar flygande och landade på ett palmblad helt i närheten. Jag blev alldeles vild förstås och fick till en härlig fotoserie på denna underbara fjäril. Den är en stor med en vingbredd på 62- 77 mm. Dess namn är Podaliriusfjäril, Iphiciclides podalirius, även kallad segelfjäril. Den håller till i Medelhavsländerna men kan tillfälligt ses som gäst i Skåne och Sörmland. Fjärilsarten är starkt hotad p. g. a. insektsbesprutning och bortrensning av slånbärssnår där larven har sin hemvist.
Vilken lycka!

Liten fläckmätare
Den här prickiga fjärilen upptäckte jag sittandes på en tuja. Dess namn är liten fläckmätare.
Liten guldvinge
Gullriset lockar till sig insekter av alla slag. Här är det en Liten guldvinge som suger nektar.
Liten guldvinge
Liten guldvinge visar upp sig i all sin prakt. Det här är en ganska liten fjäril med en vingbredd på 22-32 mm.
Den här vackra fjärilen är en björksnabbvinge. Namnet är missvisande eftersom den endast sällan lever på björk. Den föredrar slån.
Amiral
Vilken lycka när denna sällsynta skönhet fladdrade in i vardagsrummet!
Efter att ha sett en likadan på en cykelutflykt tidigare under sommaren och den då retsamt drog iväg innan jag fått ordning på kameran så var det såå härligt att få chansen igen.
Amiral kan inte övervintra i Sverige utan kommer söderifrån varje vår. Den trivs där det finns nässlor och den tycker om fallfrukt och blommor.
Det är en rätt stor fjäril med en vingbredd på 55- 63 mm.
Amiral
Som en liten påfågel!
Amiral från sidan
Amiralfjärilen ser helt annorlunda ut från sidan.
Ett fulländat exemplar av Amiralfjäril, Vanessa atalanta, sommaren 2006.


Den här fjärilen såg jag på Lojsta hed på Gotland sommaren 2006 och det är en Allmän nätfjäril, Melitaea athalia, även kallad Skogsnätfjäril. Det är en medelstor fjäril med en vingbredd på 36- 47 mm.
Denna fjärilslarv sågs också på Gotland sommaren 2006 och ska efter puppstadiet bli en Makaonfjäril, Papilio machaon! Hoppas att jag någongång kan få se en fjäril av denna arten också! Fantastiskt vacker både som larv och fjäril.
Amiralfjäril

En vacker Amiralfjäril på sensommaren 2007!




Foton från mobilkamera

En sensommardag 2009 fick jag syn på denna Tistelfjäril. Det är en medelstor dagfjäril med en vingbredd på 52- 59 mm. Den kan inte övervintra här utan invandrar regelbundet från Sydeuropa och Nordafrika.
 

[ Startsidan/ back home ] [Lite om min trädgård] [ Våren/ spring] [ Vårlökar/springbulb ] [ Fuchsior]
[Trädgården vaknar till liv/ our garden is waking up ]
[Mina favoritkrukväxter/ My favourite plotted plants ]
[ 1- åriga blommor ]
[Grönsakslandet/ vegetable garden ]
[Blommande buskar/blooming bushes ] [Fruktträd]
[ Perenner/perennial ] [Blandade foton/mixed pictures ] [Klätterväxter] [Sommar/Summer] [Pelargoner]
[Höst/autumn ]
[ Vinter/winter] [Fågelbordet] [Isiga bilder] [Länkar/ links ]
[ Skicka ett blomstervykort!/ Send a blooming postcard! ]

© Copyright & design, A.Wistrand 2002 och framåt, all rights reserved